Reklama
 
Blog | Miroslav Šuta

Indie plánuje 100 solárních Temelínů

Zatímco vláda premiéra Fischera oprášila projekty husákovského režimu na drancování uhelných ložisek na úpatí Krušných hor a Beskyd, v Indii připravili strategii s cílem vytvořit ze země solární velmoc.

Indický solární projekt usiluje o výstavbu nových solárních zařízení o výkonu 200 gigawattů (GW) do roku 2050, což je zhruba o třetinu více, že je celková indická energetická výrobní kapacita v současné době. Projekt má být klíčovou součástí indické národní kilmatické strategie.

Indické firmy a podnikatelé od projektu očekávají, že přinese rozvoj moderních průmyslových odvětví a že vytvoří až 100 tisíc, většinou kvalifikovaných pracovních míst. Indická vláda předpokládá, že by měl přinést rozvoj i do odlehlých venkovských oblastí a že rozvoj solární energetiky umožní snížit dovoz a spotřebu fosilních paliv. Ekologické organizace záměr také přivítaly, neboť by mohl být řešením pro rostoucí energetické potřeby Indie, a předpokládají, že by mohl zabránit obrovským emisím škodlivin, které by způsobilo případné spalovaní fosilních paliv. Mimo jiné by údajně mohl po svém dokončení zabránitkaždoročně emisím 434 milionů tun oxidu uhličitého. Celkové náklady na realizaci ambiciózního záměru jsou odhadovány asi na 20 miliard amerických dolarů, které by měly pocházet z části z národních a z části mezinárodních zdrojů.

solar-india.JPG

Do roku 2012 má proběhnout první fáze projektu, která se soustředí na změnu právních předpisů a na vytvoření institucionálního zázemí pro rozvoj solární energetiky. Podpořeny mají být velmi malé a menší solární systémy, které umožní elektrifikací venkovských oblastí.

Reklama

V další fázi má dojit k rozvoji vlastní indické průmyslové kapacity pro výrobu solárních zařízení, která by měla postupně do roku 2017 dosáhnout schopností produkovat ročně zařízení o výkonu 4 až 5 tisíc MW.

Třetí fáze počítá s tím, že do roku 2020 bude solární energie z fotovoltaických systémů cenově konkurenční s energiem na bázi fosilních paliv. Instalovaný výkon indických solárních elektráren by měl v roce 2020 dosáhnou desetinásobku výkonu Temelína. Milion indických domů by mělo být vybaveno střešními systémy s průměrným výkonem 3 kW. V roce 2030 by pak měl solární výkon dosáhnout 100 GW a v roce 2050 už by mělo jít o 200 GW.

Těžko říci, jestli se podaří celý ambiciózní projekt uvést do života podle plánu. Ale záměr přinejmenším ukazuje indické ambice a směr uvažování tvůrců projektu.