Reklama
 
Blog | Miroslav Šuta

Parkanová: Dobrý den, radare Gagarine! … já (ne)tleskám ti

„Já umíuám touhou, já umíuám touhou, touhou mojí duouhou je být umění suouhou“ … zpívával Honza Vyčítal v oblíbené písničce, kterou jsem tak rád poslouchával na gymplu zatímco Československá televize vysílala přenosy z nechvalně známého sokolovského festivalu angažované písně. To jsem ještě netušil …

… že to bude právě Jan Vyčítal kdo s ministryní obrany Vlastou Parkanovou (KDU-ČSL) nazpívá radarovou častušku u příležitosti návštěvy prezidenta G. W. Bushe v Praze.

Slabomyslnost písňového textu tohoto nového hudebního dua je zarážející (viz konec textu). Ve spojení s melodií Jaromíra Hniličky ze 60. let k písní oslavující výdobytky sovětské vědy a techniky (Dobrý den, majore Gagarine) působí alespoň na mě počin svérázného dua vyloženě groteskně.

Vrchol „uměleckého“ dojmu z písně pro mne tvoří doprovodné Vyčítalovo upřímné přání v médiích – „abychom konečně už měli ochránce, který nás nikdy nezradí“. Alespoň pro mne to nemůže nevyvolat vzpomínky na heslo „se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak“, kolem kterého jsem v 70. a 80. letech minulého století musel chodil do školy.

Reklama

Zajímalo by mě, jestli je radarová častuška součástí oficiální kampaně vlády ke zlomení odporu většiny české veřejnosti proti americké vojenské základně USA v Brdech, kterou byl pověřen exnovinář a bývalý tiskový mluvčí prezidenta Tomáš Klvaňa. Pokud ano, tak je tým tvořící PR pro radarovou základnu buď neuvěřitelné rafinovaný nebo neobyčejně hloupý. Pokud ne, tak mají vládní spin-doktoři hodně co napravovat.

Vyčítalovi můžu vyčítat snad jen projevenou míru nevkusu. A doufat, že to s námi alespoň „myslí upřímně“ a že píseň nepsal na zakázku. U ministryně Parkanové je to jiná káva. Pokud by šlo jen o častušku pro prezidenta Bushe a pokud by ji Parkanová nazpívala ve svém volném čase, mávl bych nad ní rukou.

Horší je způsob jakým paní Parkanová řídí ministerstvo obrany. Nedávno mne v pořadu České televize paní ministryně uzemnila tvrzením, že v gigantické korupční kauze gripenů se údajně vyšetřuje jen případ neuskutečněného nákupu stíhaček. Až novinář švédské televize musel ministryni Parkanovou upozornit, že probíhá mezinárodní vyšetřování korupce i v případě pronájmu gripenů českým státem.

Proto bych se asi neměl divit, že firma Trade Fides získala prý od armády 107 státních zakázek za bezmála 218 milionů korun od doby kdy jsou dva představitelé této společnosti trestně stíháni za uplácení pracovníků ministerstva obrany (v únoru 2006 policie zatkla prokuristu a obchodní ředitelku Trade Fides). Ministerstvo obrany na tom nevidí nic špatného a svůj postup odůvodňuje presumpcí neviny. Zároveň se ale ohání nutností utajovat bližší informace k jednotlivým zakázkám.

A to přesto, že protikorupční služba obvinila vysokého důstojníka ze zmanipulování zakázky na rekonstrukci armádní vily, ve které měla bydlet svého času rodina ministra Jaroslava Tvrdíka. Vilu podle internetového deníku Aktuálně.cz zrenovovala za více než pět milionů právě firma Trade Fides, poté armáda vyhlásila výběrové řízení a výsledek antedatovala.

Třeba mi dáte za pravdu, že v porovnání s tím by se nad radarovou častušku pro prezidenta Bushe dalo jen ušklíbnout. Bohužel nedostatek soudnosti se u paní ministryně Parkanové neprojevuje jen zpíváním slabomyslných popěvků.

++++++++++++++++++++

Text radarové častušky Jana Vyčítala a Vlasty Parkanové

 

Celý svět listoval denním tiskem, celý svět zanechal hovorů,

já jsem Vás uvítal ruky stiskem a zvedl pohled svůj nahoru.

 

Dobrý den, prapore hvězd a pruhů, tak už ses rozvinul nad náma,

dobrý den, prapore našich druhů, co jsme je vítali s džípama.

 

Vyřiď tam prosím do vesmíru, vyřiď tam mezi hvězdama,

že chcem žít nadále s každým v míru, radši však šijeme u Sama.

 

Dobrý den, radare, prostě welcome, tak jsme se konečně dočkali,

dobrý den, radare, já ti tleskám, kámoši usárnou mávali.

 

Vyřiď tam prosím, že my víme, kdo nám kdy přines svobodu,

kde Masaryk s prezidentem Wilsonem pomoh našemu národu.

 

Dobrý den, prapore hvězd a pruhů, tak už ses rozvinul nad náma,

dobrý den, prapore našich druhů, co jsme je vítali s džípama.