Reklama
 
Blog | Miroslav Šuta

Velký párkový švindl s rakovinotvorným barvivem

Evropští byrokraté zasadili další tvrdou ránu svobodě a konkurenceschopnosti. Eurokratům už nestačí, že rum se musí vyrábět ze třtiny a že v čokoládě musí být kakao. Poté co zakázali české termosky s azbestem a nutí obchodníky dbát na práva spotřebitelů sáhli teď na naše párečky. A dokonce na samotný symbol Svobody – hamburger!

Právě nádherná růžovoučká barva párečků a hamburgerů se stala trnem v oku bruselské hydry. Eurokraté z Evropské agentury pro bezpečnost potravin došli k závěru, že červené potravinářské barvivo E 128 používané v párcích a hamburgerech (známo také jako červeň 2G) prý může představovat vážné riziko pro zdraví lidí. Pokusy na zvířatech prý ukázaly, že barvivo se v těle mění na rakovinotvorný anilín a podle EFSA nelze tedy vyloučit ani karcinogenní působení u člověka.

Naštěstí čeští euroskeptici nemíní prodat kůži lacino a chystají se bojovat za svobodu barvit si párky čím chceme. Skupina českých europoslanců plánuje vlnu interpelací. Poslanec Evropského parlamentu Jan Ohradil označil zákaz barvení párků rakovinotvorným barvivem „za jednu z největších zrůdností Evropské unie, která poškodí chemický průmysl v EU i v ČR“. Jeho kolega Miloslav Rottensdorf navrhne, aby se EU poučila ze systému bezpečnosti potravin v bývalém Československu: „Natírali jsme žlaby v kravínech a silážní jámy barvami s PCB, což se pozitivně projevilo na stavu důchodového systému. Lidé se buď důchodového věku vůbec nedožili nebo v penzi brzy umřeli.“

Ministr pro evropskou dezintegraci Saša Vandrák neprodleně zahájil ve Washingtonu konzultace o tom, zda by se růžové hamburgery s  barvivem E 128 nemohly prodávat alespoň na území americké ambasády v Praze. Nebo na ploše budoucí americké vojenské základy v Brdech, které by mělo být výsostným územím USA, a proto by zde bylo možné právo EU ignorovat. Pro jistotu ale ministr také do Bruselu pohrozil: „Zákaz barviva v párcích vážně ohrožuje naše spojenecké závazky a nemohu proto vyloučit, zda neodpovědné chování eurokratů nepovede k obnovení povinné vojenské služby“.

Reklama

Jeho kolegyně Vlasta Partyzánová se rozhodla navázat na úspěšnou spolupráci s hudebníkem Honzou Vypíjalem a chystá se nazpívat protest-song s pracovním názvem „Dobrý den, hamburgere ze šlach a kopyt“. Ministr průmyslu Číman připravil pro zasedání vlády návrh, aby se na protest začaly párky barvit na černo uhelným mourem a uvedl: „Proto vláda musí změnit programové prohlášení, aby bylo možné prolomit limit těžby a zbourat Horní Jiřetín a Černice“.

Zpráva o zákazu barviva v párcích rozhořčila Agrární a potravinářskou Cammoru natolik, že hodlá blokovat dovoz rakouských párků bez E 128. V hypermarketech plánuje rozdávat letáky s výzvou „Nejezte cizácké párky, české jsou barevnější!“. Rozhořčení vyjádřil i ochránce práv zvířat Michal Pokousal z organizace Svoboda Hýkat: „Barvivo E 128 bylo požehnáním pro zvířata, protože v párcích ani hamburgerech stejně není žádné maso, ale na růžovo obarvená geneticky manipulovaná sója. Všichni masožrouti mohli tedy brzy vymřít na rakovinu a jiné choroby a zvířata mohla být konečně svobodná“.

Nejtěžší váhou v boji za svobodu barvení párků má být sám český prezident. Podle dobře informovaného zdroje, který si nepřál být jmenován, již prezident dokončil článek „Nikoli naše zdraví, ale svoboda je v nebezpečí“, který hodlá publikovat v prestižním vědeckém časopise „Lančmít“. V článku prezident mimo jiné přesvědčivě argumentuje: “Oč je rakovinotvorné barvivo horší a zavrženíhodnější než například zápach či pouliční osvětlení, drze nám v noci svítící do ložnic a vyžadující instalaci rolet, žaluzií či neprůhledných záclon?“ Článek prý cituje kromě jiných i tak renomované osobnosti světa vědy jako je  Steven Milloy (editor internetové stránky JunkScience.com): „I přes 40 let výzkumu a bezpočet milionů dolarů do něj investovaných neexistuje žádný vědecký důkaz o spojitosti běžného vystavení působení chemických látek v životním prostředí na vznik onemocnění“

Prezident prý také začal připravovat novou knihu nazvanou „Červený, nikoli zelený párek“, která má odhalit pozoruhodné důkazy o tom, že ve skutečnosti je zákaz barviva v párcích pouhé spiknutí senzacechtivých novinářů a tzv. medicinistů, kteří si ze zdraví udělali novou nebezpečnou ideologii a pod záminkou údajné nebezpečnosti potravinářských barviv chtějí v lidech vyvolat strach z konce světa a následně se chopit moci.

Dobře informovaný zdroj také uvedl, že se chystá přenesení tohoto boje na mezinárodní fórum. Ekonomicko-politický mozkový tank „SUDLICE“ již oslovil úspěšného britského filmaře Dírkina s nabídkou, zda by prezidentovu knihu nezfilmoval. Umělec prý předběžně souhlasit a začal hledat sponzory pro projekt pracovně pojmenovaný „Velký párkový švindl s rakovinotvorným barvivem“. Osloven byl také známý dánský statistik Bjorn Humbuk, zda by se neměl zájem napsat knihu „Skeptický párkolog“.

🙂