Reklama
 
Blog | Miroslav Šuta

Gumičkování – módní hit, který může ohrožovat zdraví dětí

Malé pestrobarevné gumičky (loom bands) v duhových barvách zaplavují pulty obchodů po celém světě. Bohužel testy odhalily, že prodávané sady na gumičkování mohou obsahovat vysoké koncentrace nebezpečných chemických látek, např. ftalátů nebo olova.

Mánie loom bands připomínající někdejší posedlost „céčky“ je celosvětová. Zasáhla převážně děti, které si z nich vyrábějí cokoli od náramků a zvířátek až po kusy oblečení. Ale mánii podlehli také mnozí dospělí. Z desetitisíců gumiček už byly vyrobeny dokonce celé svatební šaty a s gumičkovými náramky byly vyfoceny i mnohé celebrity. Počínaje fotbalistou Davidem Backhamem, přes popovou hvězdu Miley Cyrus až po členy britské královské rodiny, včetně prince Williama a princezny Kate.

Britské testy odhalily ftaláty

Britská laboratoř Puncovního úřadu v Birminghamu otestovala pro své zákazníky 16 sad na gumičkování a ve všech objevila nelegálně vysoké koncentrace ftalátů. Limit pro obsah ftalátů ve výrobcích pro děti činí 0,1% hmotnosti výrobku, ale ve dvou testovaných vzorcích bylo nalezeny koncentrace více než 500x vyšší! 

Ftaláty jsou skupinu chemických látek, které se používají zejména jako změkčovadla plastů, hlavně PVC (polyvinylchlorid), a které mohou vážně ohrožovat lidské zdraví. Některé ftaláty jsou schopné narušovat hormonální systém, poškozovat játra nebo ledviny. Mohou způsobovat vrozené vývojové vady prostaty, varlat a penisu nebo změny v produkci spermií. Řada studií spojuje ftaláty také s vyšším výskytem astmatu a alergií u dětí.

Reklama

Evropská unie proto už v prosinci 1999 přijala urgentní zákaz používání ftalátů v dětských hračkách, které by mohly být vkládány do úst. Nejnebezpečnější z ftalátů (DEHP) byl v roce 2003 evropskou směrnici zakázán v kosmetice a v roce 2003 byl spolu s dalšími dvěma ftaláty zařazen na evropskou „černou listinu“ látek vzbuzujících mimořádné obavy.

Bohužel mnoho výrobců a obchodníků ignoruje nebezpečí, které ftaláty představují pro zdraví dětí, a tak jsou každoročně z prodeje stahovány nebezpečné hračky obsahující ftaláty. V první polovině roku 2014 dokonce Celní správa ČR ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictvím zorganizovala čtyřměsíční speciální akci FTALÁT, během které bylo zabaveno více než 50 tisíc (!) panenek obsahujících mnohonásobek povoleného množství nebezpečných ftalátů.

Filipínské testy varují před olovem

Filipínská nevládní organizace Eco Waste Coalition testovala soupravy na gumičkování (loom bands) v Manile za pomoci rentgenové fluorescenční spektroskopie (XRF). A prokázala ve výrobcích vysoké koncentrace olova. Ze 125 testovaných součástí jich 61 obsahovalo olovo v koncentracích od 406 do 3289 miligramů na kilogram. Ve 21 případech šlo o koncentrace olova vyšší než 1000 mg/kg, ačkoli platný limit připouští 90 mg/kg, tedy zhruba 11x méně.

Olovo je těžký kov, který byl v minulosti pro své neurotoxické účinky zakázán v automobilových benzínech, hračkách, kosmetice nebo elektrických a elektronických zařízeních. Bylo prokázáno, že olovo je schopno i v poměrně nízkých dávkách poškozovat vyvíjející se mozek dětí a narušovat jejich mentální vývoj, včetně snížení IQ. A proto se jedná o možnosti regulace obsahu olova i v dalších výrobcích

Nicméně olovo se stále objevuje jak v kosmetice, tak v hračkách a problém se nevyhýbá ani značkových výrobkům obřích firem jako americký koncern Mattel.