Reklama
 
Blog | Miroslav Šuta

Proč Radbuza není jako Spréva?

Mám rád řeky. Rád se kolem nich procházím. Když jsem si nedávno udělal jarní procházku podél Radbuzy v Plzni, tak mě napadlo: Proč nemůže být jako Spréva?

Šel jsem po stezce na břehu Radbuzy a do očí mě praštila červená. V ještě suchém šedo-žluto-hnědém porostu na břehu řeky na mě křičela červená. Agresivní reklama na červené etiketě prázdné PET-lahve na mě hulákala: COCA – COLA!

„Který čuně?“, napadlo mě a zamířil jsem ze stezky ke břehu, abych povalující se PET-láhev sebral a odnesl do nedalekého kontejneru pro odpadové plasty. Ale po pár krocích směrem k lahvi od americké limonády na mě začalo klubko tmavě zelených lahví pokřikovat: MATTONI! MATTONI! MATTONI s citrónovou příchutí! … a hned za nimi brutální oranžová pořvávala: FANTA!

„To je přesila“, blesklo mi hlavou a uvědomil jsem si, že sám Radbuze nepomůžu. Vzal jsem tedy alespoň pár pohozených prázdných PET-lahví a pokračoval v procházce. Moc jsem si ji ale neužil. Snad to způsobily ty sebrané PETky v mých rukou. Snad ještě zimně naladěná příroda, v níž chyběla bujná zeleň, které od jara do podzimu milosrdně maskuje odhozené smetí. Každých pár kroku mé oči nemilosrdně přitahovaly odhozené plechovky od piva, limonád či energetických nápojů a prázdné PET-lahve rozmanitých tvarů a barev, které na mne mnohdy povykovaly svými reklamními potisky.

Reklama

„Možná se jednou ve škole budou děti učit o naší přítomnosti jako o ´době plastové´. Nebo o nás jako o ´lidu plastikových lahví´,“ napadla mě banální myšlenka. Ale vzpomněl jsem si na podobnou procházku podél řeky Sprévy během nedávné cesty do Berlína. Tam jsem na břehu řeky neviděl ani jedinou odhozenou plechovku nebo PET-láhev. „Proč si Němci taky nedělají ze břehu řeky smetiště? A proč Radbuza není jako Spréva?“, napadaly mne v duchu otázky a snažil jsem si na ně odpovědět: „Není to projev té pověstné německé pořádnosti? Nebo má Berlín o tolik schopnější úklidovou firmu?“, přemítal jsem v duchu a cestou domů jsem těch pár posbíraných PET-lahví naházel do kontejneru pro separovaný sběr plastů.

Doma jsem si pořádně umyl ruce, uvařil si dobrý čaj a prošel několik oblíbených internetových stránek. Na jedné z nich stálo, že někteří čeští starostové prý protestují proti plánu ministerstva životního prostředí zavést systém povinných záloh na nápojové obaly. Prý je to zbytečné, protože Češi jsou prý skoro mistry světa v třídění odpadků. A dokonce je to prý nebezpečné, protože zálohy na PET-lahve by prý nás Čechy mohly zkazit a odnaučit odpadky třídit …

Znovu jsem si vzpomněl na svou berlínskou procházku a došlo mi to. Břeh Sprévy není čistější ani díky německé pořádkumilovnosti, ani díky lepší práci úklidové firmy. Každá odhozená PET-láhev nebo plechovka znamená 25 eurocentů vratné zálohy. Tohle bude ten důvod proč Radbuza není jako Spréva. Většina Němců prostě a jednoduše chce zpátky své peníze.

Myslím si, že i břeh Radbuzy by byl mnohem čistější, kdyby každá prázdná plechovka od piva nebo PET-láhev od koly znamenala pěti- nebo desetikorunu zálohy. Pak bude možná konečně břeh Radbuzy stejně čistý jako břeh Sprévy …

Text byl otištěn v plzeňské regionální příloze Mf Dnes dne 24.5.2008